Tutustu

Hienovaraista Alexander työtä

Lisätietoa ja luettavaa

Tälle sivulle on kerätty yleistä tietoa Alexander-tekniikasta, sen käytännön toiminnasta ja toimijoista. Klikkaa tästä siirtyäksesi Kirjallisuus-sivulle, josta löytyy tarkempaa tietoa Päivi Sarasteen julkaisemista ja muista Alexander-tekniikkaan liittyvistä kirjoista.

Alexander-tekniikka on: 

Alexander-tekniikka on yli sata vuotta vanha menetelmä, jonka avulla opitaan tiedostamaan ja ymmärtämään kehon ja mielen välistä yhteyttä ja vuorovaikutusta. Sen avulla sinun on mahdollista muuttaa kehollisia ja ajatustottumuksia ja vapautua niiden aikaansaamista, kehossa olevista kroonisista jännityksistä, jotka ovat tiedostamattasi muodostuneet kiinteäksi osaksi olemista ja toimintaa.

Mihin se voi auttaa?

Moni tavoittelee hyvinvointia ja vapautta, rentoutta ja liikkumisen helppoutta. Silti saattaa olla, ettet parhaalla tahdollasikaan onnistu saavuttamaan niitä. Ahkerasta liikkumisesta, rentoutusharjoituksista ja tarkasta ruokavaliosta huolimatta olosi on jännittynyt ja epämukava, stressi pääsee ottamaan ylivallan ja monenlaiset kivut ja vaivat ovat alituisina seuralaisina.

Alexander-tekniikka on oppimismenetelmä, jota voit käyttää hyödyksi missä tahansa tilanteessa tai toiminnassa. Se auttaa sinua tiedostamaan oman kokonaisvaltaisen tilanteesi ja ymmärtämään, mitkä ovat niitä asioita, jotka haittaavat toimintaasi, ja kuinka voit muuttaa niitä.

Alexander-tekniikka auttaa sinua pitämään itsestäsi huolta.

Miten se toimii?

Maanvetovoimakentässä kehossa toimii ryhtimekanismijärjestelmä, joka tukee meidät pystyasentoon helposti ja vaivattomasti. Useimmilla tämän tukivoiman toiminta on häiriintynyt jo lapsuudessa ja aikuisiällä stressi, kiire ja liiallisen yrittämisen aikaansaamat turhat jännitykset aiheuttavat lisähaittaa. Tapamme reagoida ympäristöstä ja itsestämme tuleviin ärsykkeisiin vaikuttaa oleellisesti hyvinvointiimme.

Alexander-työ tehdään aina kehosta lähtien, mutta sen vaikutus tuntuu koko ihmisessä. Opit vaikuttamaan tietoisella ajattelulla kehosi toimintaan ja omiin reaktoihisi. Sen sijaan että tottumukset ohjaisivat reagointiasi, opit käyttämään mahdollisuuttasi valita reagointitapa. Tiedostamisen avulla vapaudut kehossa olevista, tottumuksiin liittyvistä jännityksistä, jolloin ryhtimekanismit pääsevät toimimaan paremmin, ja olosi helpottuu ja kevenee.

Missä sitä opetetaan?

Eri puolilla Suomea järjestetään ryhmäkursseja, joista voi saada tietoa mm. osoitteesta www.finstat.fi tai avointen yliopistojen, kansalais- ja kesäyliopistojen sivuilta ja esitteistä. Kaikki Suomessa toimivat opettajat antavat myös henkilökohtaista ohjausta.

Tietoa Alexander-opettajista

Alexander-opettajat käyvät läpi 3-vuotisen koulutuksen alan tasoa valvovien kansallisten yhdistysten hyväksymissä kouluissa. Kansalliset yhdistykset muodostavat kansainvälisen yhteenliittymän, ATAS:in (Alexander Technique Affiliated Societies). Suomen Alexander-tekniikan opettajat FINSTAT ry on perustettu vuonna 2005.

Suomessa on ollut vakituisia opettajia vasta 80-luvun lopusta. Tällä hetkellä meitä on n.30. Vakituisia opettajia on Helsingissä, Tampereella, Turussa, Raisiossa, Orivedellä, Oulussa, Lappeenrannassa, Rovaniemellä, Savonlinnassa ja Kuopiossa.